TOTAL WASTE OF CYBERSPACE

Seminarium 2, 26/4-19.

Tema: Genrer i samtida medietexter

Lüders – Personal media genres

s. 946: ” Genres span the whole range of recognizable forms of communication, play a crucial role in overcoming contingency and facilitate communication. Their function is to enhance composing and understanding of communication by offering interpretative, recognizable and flexible frames of reference. As such, genres generate a sense of stability in modern complex societies.”

s. 961: ‘’ Examination of emerging and changing genres of communication may identify how everyday life ‘upgrades’ itself and changes in new digital environments… The two cases illustrate how users internalize the conventions of genres, even in de- institutionalized fields where institutional traditions are sparse. Our suggestion is that, as human beings, we need genres in ‘becoming meaningful’, and to make sense of communication, not least in new digital environments. Genres inevitably evolve because texts can only be understood within the structuring frameworks of genres. Thus, genres function as guides for communication in a complex, communication-saturated and innovation- oriented society. ‘’

Jag fastnar på meningen ”we need genres in ’becoming meaningful’, and to make sense of communication” do we really though? Jag förstår att ha en genre i bakhuvudet när en läser kan vara viktigt på en plan, men kanske inte på en annan. Exempelvis om jag läser på expressen att Gävle bocken brunnit ner så ger expressen en genre som blir att jag gör faktan ”trovärdig” i huvudet, mer än när en kompis skrivit det på twitter kanske utan blid då det blir en annan genre. (kanske lite the medium is the message igen) Men när det kommer till media så som film (vilket jag alltid hamnar vid) så känner jag att jag kanske inte har behovet av kontexten genre för att vilja se filmen. Alltså ett individualistiskt synsätt på vad det är jag ska se och att jag väljer att uppleva den som jag vill. En skräckfilm kan bli en komedi, en komedi kan bli en skräckfilm beroende på hur individen väljer att se den och i kontexten som individen ser den i. Så frågan lyder: skapar genrer mening eller är det individer som gör det?

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2021 Camilla Ranta

Tema av Anders Norén