TOTAL WASTE OF CYBERSPACE

Teoriseminarium 2

Media Education, Buckingham.

Kap 5, Classroom strategies s. 73:’ One useful technique here is to encourage students to focus on the elements of a text that they might usually ignore. For example, the opening and closing sequences of the movies of TV programmes can provide important information about how the text is targeted at a particular audience, and the different roles in the production process. The title sequences on television, for example, are used to identify and ‘’sell’’ the programme to its intended audience. They may offer a succinct summary of the programme’s most significant ‘’appeals’’ to its audience – which may include characters, settings or typical storylines. Detailed textual analysis of the music or editing, for example, can reveal a great deal about the producers.

TANKEGÅNG

Jag tänker mycket på det lilla ”bonus” klippet (post-credits scene) en kan få ta del av om en väljer att kolla in en stund på eftertexterna, vilket kan ske i ganska många filmer. Men jag tänker specifikt på Marvel Entertainment. Och att en (i början) kände sig som ett superfan som viste att om en satt kvar i biografen en extra 5 minuter skulle en få ta del av det där lilla extra, kanske i form av humor, behind the scenes eller spoiler på en uppkommande film. Denna idén uppkom förmodligen av skälet att filmskaparna ville att en skulle sitta kvar och ta del av vilka personer (namn) som har varit inblandade i skapandet av filmen. Men hur denna lilla del verkligen kan ge till filmen, publiken, narrationen, osv.

Som exempelvis i slutet av filmen Avengers: Infinity War (2018) där narrationen tog en drastisk oväntat vändning och många fans (specifikt jag) blev lämnade förkrossade. 3 månader senare kom filmen Ant-man and the Wasp (2018) ut, som tillhör samma universum. Denna film slutade ”lyckligt” och som fan lämnades man nöjd trotts det hemska slutet av Infinity war. Trodde jag då… till en stannade kvar som vanligt för att se post-credit scens och får reda på att samma sak händer i denna film som i Infinity War och lämnas (igen) förkrossad. Något som inte är klart i film seriens narration om en inte tar sig tiden att analysera filmen ifrån början till SLUT.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 Camilla Ranta

Tema av Anders Norén